Blog főoldal
 
2013-09-19 09:35:14
Vezeték nélküli "trolibusz"
Blog témáink
Kulcsszavas keresés:
Vezeték nélküli "trolibusz"
RSS csatorna
Vezeték nélküli "trolibusz"

A vezeték nélküli buszok megjelenésükben hasonlítanak a hagyományos buszokra, az energiát viszont az aszfaltból nyerik.

Az autóbuszok fejlesztését a Koreai Fejlett Tudomány és Technológiai Intézet (KAIST) végezte. A buszokat OLEV-rendszerrel szerelték fel, mely hálózatba kapcsolt elektromos hajtásrendszert takar. A technológia lényege, hogy az autóbusz közlekedési vonalán lefektetett aszfaltba elektromos kábeleket ágyaznak, így a jármű képes energiát felvenni az út felszínéből.

A rendszer előnye, hogy a járműveket nem szükséges megterhelni nehéz akkumulátorokkal, illetve nem kell megállniuk a töltés idejére. Nincs szükség felsővezeték-hálózat kiépítésére sem. Az útban található kábelek mágneses mezőt generálnak, az autóbuszok aljában található felvevő készülékek pedig elektromos áramot hoznak létre. A megfelelő működés érdekében az út teljes burkolatának 5-15%-át szükséges kábelekkel ellátni.

Az út Dél-Koreában Gumi nevű városban található, mely 12 km hosszú. A buszok 100 kW energiát tudnak felvenni, a motor teljesítménye 136 lóerőnek felel meg. Az elektromágneses mezőt (EMF) generáló kábelek csak akkor lépnek működésbe, amikor érzékelik az aszfalton elhaladó buszt, ezért a vevőberendezésnek 17 cm-re kell lennie az út felszíne felett. Ennek köszönhetően sem a gyalogosok, sem az úton közlekedő járművek nem kerülnek elktromosság alá.

Elsőként két buszt tesztelnek, amennyiben jól sikerül a Gumi városában közlekedő buszok tesztüzeme, akkor várhatóan a város 10 további autóbuszt fog vásárolni.

Bár a dél-koreai az első olyan működő rendszer, amely a járműveket menet közben vezeték nélkül tölti, más elektromos buszfeltöltő rendszerek léteznek már a világon. Az olaszországi Torinóban és a hollandiai Utrechtben szereltek már fel vezeték nélküli töltőberendezéseket néhány buszmegállóban, amelyek lehetővé teszik a járművek feltöltését egy-egy rövid megállásnál.

forrás: www.greenfo.hu, www.iho.hu

B. A.

Kulcsszavak:     busz
Home       Belépés