Megosztás:

Burgenlandi magyar várak

2010. november 23.

A történelmi Magyarország területén elindított körutunk lassan a végére ér. Mostani cikkünkben Ausztriába érkezünk, ahol az osztrák-magyar határtól alig pár kilométerre csodálatos várkastélyok bújnak meg az Alpok vonulatai között. A helyszín Burgenland, ahol négy magyar történelmi múlttal rendelkező várat látogatunk meg

A határtól mindössze tíz kilométerre találjuk a piros-sárga zsalugáteres, impozáns Léka várkastélyát.
A 13. század elején német betörések ellen épült vár a nyugati határvidék első kővára volt. 1676-tól a 20. század elejéig a vár Esterházy-tulajdonban volt, 1980 óta pedig a Prof. Paul Anton Keller Alapítvány tulajdona.

Az alsóvár jelentős része szállodaként üzemel. A szállodából külön feljárat vezet a várba, ahol szabadtéri színpad, játszótér, sőt igazi "korabeli" tekepálya is található. A kastély minden helyisége felújított, az első szinten korabeli konyha, étkező és ivó található, de van kultuszterem és lovagterem is.

A várban lévő 600 fős koncertterem ad otthont a minden évben megrendezésre kerülő lockenhausi kamarazene-fesztiválnak. A vár egész évben látogatható, felnőtteknek 5, gyerekeknek 2,5, diákoknak és a hotel lakóinak 4 euróba kerül a belépőjegy.

Az 50-es úton továbbhaladva Lékától mintegy húsz, Felsőőrtől (Oberwart) 15 kilométerre Bernsteinben található Borostyánkő vára, amely már a római időkben is fontos helyszín volt, hiszen határában húzódott a Borostyánút.

A vár, melynek eredete a 13. századra vezethető vissza, magasan trónol a Tauchen völgye felett. Feltétlenül érdemes megtekinteni a korai barokk lovagtermet (a 17. század közepén keletkezett) és díszes, stukkós mennyezetét. A vár a 70-es évek óta szállodaként üzemel, 1998-ban az "Európa leghangulatosabb szálláshelye" díjban részesült. Bernstein várában született Almásy László gróf, akinek élete adta a témát Michael Ondaatje "Angol beteg" c. művéhez. Előzetes bejelentést követően megtekinthetőek a vár egyes külső és belső részei és a lovagterem, a többi rész a hotelvendégek részére van fenntartva.

A Felsőőr felé vezető B50-es útról le kell térni Kelet felé, hogy egy keskenyebb erdővel szegélyezett úton érkezünk meg Városszalónakba, ahol 1271 óta áll a Fehér-patak völgyében emelkedő sziklára emelt kis várkastély, mely a 16-17. Században a Batthyány-család tulajdonában volt. A várostól mély természetes völgy választja el, melyet monumentális méretű híddal íveltek át. A hozzá tartozó város 10 m-rel magasabb széles hegytetőn épült. Jelenleg múzeumi és kulturális célokra használják.

Mindössze 20 kilométerre fekszik Borostyánkőtől és Lékától egyaránt Kirchschlag vára. Az 1144-ben épült várhoz csupán turistautak vezetnek, a településen táblák jelzik ezek indulási helyét. Az egykoron Pálffy-tulajdonban lévő vár leghíresebb eseménye az évenként megrendezésre kerülő rockfesztivál (ROCK auf der BURG).
A várat folyamatosan felújítják, így egyre szebb képet mutat. Fentről csodás kilátás nyílik a tájra.

Érdekesség, hogy az osztrákok létrehoztak egy ún. Kastély-utat, a Schlösserstrasse elnevezésű témaútvonal Ausztria keleti felén, Stájerországban és Burgenlandban kalauzolja a turistákat.

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A gyógyító só
  • Kárpátalja „tengerszeme”
  • Felvidéki kincses városok nyomában
  • Várak mögött megbúvó mézeskalácsfalu
  •  

    Aktuális híreink

    Szűrőkamion volt Cégünknél

    2024. július 25.

    Hétfőn sikeresen lezajlott egészségügyi szűrőprogramunk! Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjának jóvoltából 75 kollégánk kapott átfogó képet egészségi állapotáról a K&V gyöngyösi telephelyén. 

    Bővebben

    K&V focicsapat

    2024. július 23.

    Büszkén jelentjük, hogy a K&V frissen alakult céges labdarúgó csapatával máris részt vettünk az első megmérettetésen! Szombaton a “Segítsünk Levinek - Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Tornán” a Gyöngyösi Atlétikai Klub műfüves pályáin mérkőztünk meg 12 csapattal, és büszkén végeztünk a 8. helyen.

    Bővebben

    Új cégautót adtunk át

    2024. július 15.

    Múlt héten Simon János értékesítési menedzser kollégánk átvette új cégautóját, amely már a K&V új, szemet gyönyörködtető piros színét és megújult logóját viseli. Az autóátadásban Papp Norbert, a Renault Shick-R Kft. értékesítési vezetője segédkezett Az új autó nemcsak a K&V kiválóság iránt elkötelezettségét tükrözi, hanem összhangban áll a márkánk friss és dinamikus értékeivel is. Gratulálunk, János, kellemes és biztonságos utat kívánunk! 

    Bővebben

    Ismét D&B AAA minősítést kaptunk

    2024. július 8.

    Büszkén jelentjük, hogy pénzügyi mutatóink alapján idén is kiérdemeltük a pénzügyileg legstabilabb cégeknek járó AAA tanúsítványt a Dun & Bradstreet-től! Ez az elismerés megerősíti, hogy a K&V a legmegbízhatóbb vállalatok közé tartozik. Cégünk pénzügyi stabilitása kiemelkedő, és az alacsony fizetésképtelenségi valószínűség azt jelenti, hogy üzleti partnereink biztosak lehetnek benne: a K&V időben és megbízhatóan teljesíti pénzügyi kötelezettségeit.

    Bővebben

    ESG "jó gyakorlatok" előadás

    2024. június 28.

    Büszkeség számunkra, hogy ESG-szakértő kollégánk, Belkovics Anikó, meghívást kapott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy bemutassa cégünk legjobb gyakorlatait a témában.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - állatkert festés

    2024. június 19.

    Jó melegben és még jobb hangulatban telt a kedd délutánunk, amikor is a K&V kilenc lelkes munkatársa ecsetet ragadott, és újjávarázsolta a Gyöngyösi Állatkert megkopott kerítéseit. Ügyeskedéseinket lelkesen nyugtázta minden négylábú, szőrös, illetve tollas vagy éppen pikkelyes állatkert-lakó , így a "35 év, 35 jótett"-akciónk legújabb bevetése is sikerrel zárult.

    Bővebben