Megosztás:

Az utasforgalom vámszabályai I.

2011. március 29.

Cikkünk első részében az utazásaink során az Európai Unión kívül eső országokból való áruk behozatalának szabályozását tekintjük át, példákkal magyarázva a a mennyiségi előírások pontos jelentését.

Az Európai Unió tagállamai között az áruk szabad mozgásának elve érvényesül, így bármely tagállamban vásárolt árut korlátozás nélkül hozhatunk haza, illetve vihetünk magunkkal. Fontos, hogy a nálunk lévő áruk semmiféle kereskedelmi vagy gazdasági célt nem szolgálhatnak. Bár nem kapcsolódik vámeljárás az egyik tagállamból a másikba történő árubehozatalhoz vagy kivitelhez, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a forgalom ellenőrzésére nincs lehetőség. Ez történhet szúrópróbaszerűen, vagy az adott tagállam mobilegységei által.

Harmadik országból az Unióba érkező utasokra vonatkozó szabályok

Amennyiben harmadik országból érkezve más tagállam területén lépünk be az Unió területére, akkor a vámeljárást az adott tagállam vámhatóságának munkatársai fogják lefolytatni. Nem igaz ez abban az esetben, ha repülőút esetén átszállással folytatjuk utunkat, és az átszállás alkalmával érintett repülőtér tranzitterületét nem hagyjuk el.

Személyi poggyász

A „személyi poggyász” alatt a poggyászunk egészét kell érteni, melyet a közösség vámterületére való megérkezéskor a vámhatóságnak be tudunk mutatni, illetve a magunk után küldött csomagokat, feltéve, ha azokat a feladáskor kísérőpoggyászként regisztrálták, és ezt dokumentumokkal is tudjuk igazolni.

Személyi poggyász csak nem kereskedelmi jellegű áru lehet. Tehát olyan alkalmi jellegű árubehozatalt jelent, ami az utas vagy családtagjai személyes használatára, vagy ajándékozás céljára szánt árucikkekből áll.

Vámmentes mennyiséghatárok

Vámmentes mennyiséghatár a jövedéki termékek, dohánytermékek, alkoholtermékek, illetve az üzemanyag esetében van érvényben.

Dohánytermékek esetében a maximális mennyiség a következők szerint alakul:

Légi forgalomban

Közúti, vasúti, hajózási forgalomban

- 200 db cigaretta, VAGY
- 100 db szivarka (darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű), VAGY
- 50 db szivar, VAGY
- 250 gramm fogyasztási dohány

- 40 db cigaretta, VAGY
- 20 db szivarka (darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű), VAGY
- 10 db szivar, VAGY
- 50 gramm fogyasztási dohány

 

Alkoholtermékek és alkoholt tartalmazó italok esetében:

- 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkohol és alkoholtartalmú ital VAGY legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalmú nem denaturált etilalkohol, VAGY
- 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkohol és alkoholtartalmú ital,
- 4 liter szőlőbor,
- 16 liter sör

Fontos megjegyezni, hogy a dohány. és alkoholtermékekre (kivéve a szőlőbor és sör) vonatkozóan a mennyiségi korlátok külön-külön jelentik a termékre vonatkozó vámmentességi mennyiséghatár 100 százalékát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha pl. az utas az EU területére harmadik országból 40 szál cigarettát hoz be, úgy vám- és adómentesség csak ezen mennyiségre adható, a további dohánytermékekre (szivarka, fogyasztási dohány) pedig már nem vonatkozik.
Amennyiben azonban a behozatal 20 szál cigarettát jelent (ami a mennyiséghatár 50 százaléka), úgy behozhat még pl. további 5 db szivart, vagy 10 db szivarkát, stb.

Üzemanyag

Az Európai unió vámterületére belépő magán- és kereskedelmi gépjárművek és motorkerékpárok, valamint különleges konténerek szabványos tartályaiban lévő üzemanyag vámmentesen hozható be. Ezen felül pedig hordozható tartályokban maximum 10 liter üzemanyagot hozhatunk még be a vámmentes kereten belül.
A vámmentesen behozott üzemanyag azonban a későbbiekben nem használható más járműben, mint amiben azt behozták, továbbá nem ruházható át még ingyenesen sem. Ezt jól mutatja az a példa, hogy még a saját kerti fűnyírónk üzemanyag tartályát sem megengedett ezzel az üzemanyaggal feltölteni.

Vámmentes értékhatár

A fenti árukon túl 300 EUR / 83 000 HUF*, illetve légi forgalomban 430 EUR / 119 000 HUF* értékhatárig hozható be áru vám- és adómentesen (*jogszabály által előírt EUR-HUF árfolyam figyelembevételével, mely mindig az adott évre érvényes).

A termékek vámértéke nem osztható meg. Ez azt jelenti, hogy ha pl. repülőgépen érkezve hozunk magunkkal egy 330 EUR értékű terméket és egy 140 EUR értékű terméket, akkor a 330 EUR értékű tétel kiadható vámfizetés nélkül, de a 140 eurós áru értéke nem osztható fel a vámmentes értékhatárba még beleeső, és ezen felüli összegekre, vagyis a teljes 140 EUR után meg kell fizetni a vámot.

Vámjegy (szóbeli árunyilatkozat)

Ha az általunk behozott áru értéke nem haladja meg a vámmentes értékhatárt, akkor erről elegendő szóban tenni nyilatkozatot. Ha meghaladja ezt az értékhatárt, azonban nem éri el a 700 EUR-t az áruk értéke, akkor is elegendő a szóbeli nyilatkozat, azonban ez esetben csak a „pirosfolyosón” mehetnek át az áruk. Ekkor a vámhatóság Vámjegy kiadásával igazolja, hogy az utas megfizette a vámmentes értékhatáron felüli áruk után a vámot és az általános forgalmi adót.

A vám a vámérték 2,5 százaléka, a fizetendő általános forgalmi adó pedig vámérték és a vám együttes összegének a 25%-a. (Kivétel,amikor adott termékre a Közös Vámtarifa más vámtételt állapít meg.) Jövedéki termékek esetén a jövedéki adót is meg kell fizetni.

A megállapított vámtartozás összegét rögtön helyben meg is kell fizetni. Ha az utas a megállapított értékkel nem ért egyet, a vámeljárást az általános szabályok szerint írásban kell kezdeményeznie.

Egységes vámokmány (EV)

Minden olyan esetben, amikor a szóbeli árunyilatkozat-adás feltételei nem állnak fenn, EV-t kell benyújtani. Az EV beszerzésével valamint kitöltésével kapcsolatban a vámhatóság helyi szerveinél lehet érdeklődni.
Ez esetben a vámeljárás lefolytatása a kereskedelmi forgalomra vonatkozó általános szabályok szerint történik.

Függetlenül attól, hogy fennállnak-e a szóbeli árunyilatkozat-adás feltételei, a vámhatóság EV benyújtását követelheti meg, ha nincs meggyőződve a szóban adott árunyilatkozat helyességéről vagy teljességéről.

Forrás: Vám-Zoll
Vissza

 

Aktuális híreink

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben

Szervizbővítés Cégünknél

2024. március 25.

A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

Bővebben

Logisztikai Park minősítést kaptunk

2024. március 13.

Nagy örömmel jelentjük, hogy a K&V múlt héten csütörtökön hivatalosan is Logisztikai Park minősítést kapott! Ez a megtisztelő cím Nagy Márton aláírásával került hozzánk, és Dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes-államtitkár, valamint Fülöp Zsolt, az Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége elnöke adta át a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről.

Bővebben

Megalakult az ESG tanács

2024. március 11.

2023 végén az országgyűlés elfogadta az ún. ESG törvényt (2023. évi CVIII. tv.), melynek célja, hogy a világgazdaság fenntartható működésre történő átállása során a magyar vállalatok versenyképességét garantálja

Bővebben

KRESZ megújítása

2024. március 4.

Közlekedésszakmai fórumot tartottak február közepén a KRESZ megújításáról

Bővebben