Megosztás:

"A keréktől a kamionig" - A nemzetközi árufuvarozás története 7. rész

2014. október 9.

Marco Polo, a középkor leghíresebb utazója

"Mercator movet mundi - A kereskedő mozgatja a világot"

Az előző alkalommal a virágzó középkor „árufuvarosai” kerültek terítékre, külön kiemelve az ún. levantei kereskedelmet, melynek luxuscikkek közvetítése képezte profilját, ütőere pedig a Velencei Köztársaság volt. Jelen cikkünk „alanya” szorosan kapcsolódik korábbi témánkhoz, hiszen egy módos velencei kereskedőcsaládba született bele és olyan hírnévre tett szert, hogy alakja ma is élénken foglalkoztatja a történészeket.

Az 1254-ben Velencében (egyes nézetek szerint a dalmáciai Korculán) született Marco Polo-nak volt kitől örökölnie a vállalkozó szellemet, hiszen apja Nicolo, és annak testvére Maffeo is neves helyi kereskedők voltak, sőt 1260-ban már jártak üzleti úton a mesés Kínában, mely ekkor a Mongol Birodalom fennhatósága alá tartozott. Útjuk során nem kisebb vezetővel, mint Kublaj nagykánnal sikerült felvenniük a kapcsolatot, aki nyári székhelyén, a Pekingtől északra fekvő Sangtuban tartózkodott ekkor. Európába tíz esztendővel később már Kublaj „követeként” tértek vissza. A nagykán, nyitottságot mutatva más népek vallása iránt, a pápától száz tudóst kért a kereszténység tanulmányozása céljából. Bár a testvérek küldetése ebben a formában nem sikerült, hiszen mindössze két dominikánus szerzetes csatlakozott második (1271-ben indultak el újra Velencéből) útjuk során hozzájuk - azok is visszafordultak csakhamar -, ám végig elkísérte őket az ekkor mindössze 17 éves, Marco, Nicolo gyermeke. Persze ekkor még egyikük sem sejtette, hogy a kisebbik Polo révén a család hírneve évszázadok múltán is fennmarad, mint ahogy azt sem, hogy csak 24 esztendő múlva látják viszont újra szeretett városukat, az „Adria királynőjét”. Maga az út is eltartott oda-vissza vagy nyolc évig, a nagykán udvarában pedig közel 17 esztendeig szolgált a család.

A mongol állam sok külföldit alkalmazott, nem bízott ugyanis a kínaiakban. Így az idősebb Polók katonai tanácsadók lettek, míg Marcót, miután az megtanult kínaiul, a kán terepfelmérő utakra küldte távolabbi tartományokba, amolyan „utazó követként”, illetve egyéb adminisztratív (pl. adószedői) tisztségekkel bízta meg. Marco feljegyzéseiből mindvégig a nagykán és a Mongol Birodalom és államszervezet iránti mély tisztelet és csodálat hangja csendül ki.

Miután majdnem húsz évet töltöttek a Távol-Keleten, a három Polo a hazatérés mellett döntött. A nagykán ugyanis közel nyolcvan éves volt ekkor, s féltek, hogy halála veszélyt hoz majd rájuk. Kiváló lehetőségként szolgált, hogy 1292-ben egy mongol hercegnőt Perzsiába adtak férjhez, és a Polókat bízták meg, hogy elkísérjék őt. 14 hajóval indultak, Vietnam, a Maláj-félsziget és Szumátra érintésével jutottak Ceylonba és Hormuzba, itt adták át a hercegnőt Argun kán fiának. Végül Konstantinápoly érintésével 1295-ben tértek vissza Velencébe.

A sztori azonban itt nem ért teljesen véget. Történt ugyanis, hogy 1298-ban egy gálya kapitányaként Marco tengeri csatában vett részt és ott genovai fogságba esett. A börtönben a pisai Rustichellónak tollba mondta kalandjait. A világ leírása, avagy Marco Polo utazásai címet viselő könyv nemsokára óriási népszerűségre tett szert, ma úgy mondanánk, igazi bestseller lett. Marco 1299-es szabadulása után hazatért, jómódban élt és a városi tanács tagjának is megválasztották. 1324-ben bekövetkezett haláláig már nem indult új utakra, megnősült és három lánya született. Utolsó szavai állítólag ezek voltak: „Csak a felét mondtam el annak, amit láttam!”.

Ennek ellenére makacsul tartja magát történészi körökben egy másik nézet, miszerint Marco Polo sohasem járt Kínában, történeteit más utazók írásaiból „montírozta össze”. E nézet hívei olyan érvekre hivatkoznak, mint pl., hogy Polo sosem tett említést a Nagy Falról, a kínaiak teázási és egyéb szokásairól, beszámolói pedig jórészt arab és perzsa útleírásokkal mutatnak egyezéseket. Magának a könyvnek sincs hiteles példánya, csak 140 kézírásos változata tucatnyi nyelven, ellentmondásban egymással.

Marco Polo megítélése szélsőséges volt már kortársai szemében is és az is maradt: egyesek zseniális, nagy emlékezőtehetségű megfigyelőnek, a kán sikeres hivatalnokának tartják, mások nagy fantáziájú hazudozónak. Ám az már kétségtelen tény, hogy könyve nagyban hozzájárult a középkori Európa világképének szélesítéséhez. A mű, mint a korszak legfontosabb, Ázsiát bemutató útikönyve lendületet adott a felfedezéseknek és többek között olyan személyiségeknek volt kedvelt olvasmánya, mint Tengerész Henrik, vagy épp Kolumbusz, aki a fáma szerint magával vitte 1492-es útjára is.

Legközelebbi cikkünknek már ez az időszak, a nagy földrajzi felfedezések kora lesz a fő témája és persze a fentebb említett két férfiú is komoly szerephez fog jutni benne.

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • "A keréktől a kamionig" - A nemzetközi árufuvarozás története 6. rész
  • "A keréktől a kamionig"- A nemzetközi árufuvarozás története 5. rész
  • "A keréktől a kamionig" - A nemzetközi árufuvarozás története 4. rész
  • "A keréktől a kamionig" - A nemzetközi árufuvarozás története 3. rész
  • "A keréktől a kamionig" - A nemzetközi árufuvarozás története 2. rész
  • "A keréktől a kamionig" - A nemzetközi árufuvarozás története
  •  

    Aktuális híreink

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben

    Szervizbővítés Cégünknél

    2024. március 25.

    A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

    Bővebben