Megosztás:

A Mátra rejtett kincsei

2017. június 6.

A Mátra rejtett zugait, értékeit feltáró sorozatunk mostani részében egy egész napos programlehetőséggel kecsegtető, különlegesen szép élményeket kínáló vidékre látogatunk el. Ma „utazásunk” során Pásztó közvetlen környékére kalauzoljuk el Önöket, középpontban a Hasznosi-víztározóval, a fölötte emelkedő hasznosi várrommal és az Ágasvár csúcsáról nyíló lélegzetelállító panorámával.

A Mátra rejtett kincsei III. rész - Hasznosi víztározó

A Hasznosi-víztározó a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó Hasznos településről kapta nevét, innen közelíthető ugyanis meg. Bár a víztározó kedvelt horgászparadicsom, mi mégsem ezért ajánljuk, hanem azért, mert szemet gyönyörködtetően szép hegyi panoráma veszi körül. Nem mellesleg Magyarország egyik legtisztább vizű taváról van szó, melyet a Kövecses-patak táplál. Meghatározó jellegét főként a tipikus, magashegyekre jellemző tornyos, völgyzárógátas kivitele adja. Néhány impozáns adat az 1973-1986 között épült tározóról: átlagos mélysége 15 méter, legmélyebb pontja több mint 20 méter. A tó víztükrének területe 23 hektár, térfogata pedig 2 millió köbméter...

Egy, a tó partján megtett andalító séta után mindenképp érdemes felkeresni a hasznosi (cserteri) várromot, mely a víztározó fölé magasodó 383 m magas meredek sziklakúpon található. Az egy alsó és egy felső várra tagozódó, kis alapterületű várat a Rátót-nemzetséghez tartozó Domokos nádor építtette. Az 1300-as évek elején épült vár, az Ágasvárral ás az Óvárral együtt a Kövecses-patak völgyében haladó mátrai hadiutat őrző három vár egyike volt. Első írásos említése 1329-ben történik. A török időkig környékbeli családok (Hasznosi majd Pásztói családok) birtoka. 1552-ben harc nélkül az oszmánok kézére került, Ali budai pasa Eger felé vonuló seregei foglalták el. Falait szétrombolták, de a vár visszafoglalását követően újra megerősítették. Többször cserélt gazdát, de rommá csak a 18-19. században vált. Ahogy ez általában lenni szokott, a fokozatosan rommá lett vár köveit a lakosság építkezésekhez használta fel. Napjainkra maradványait teljesen beborította a növényzet, csak két magasabb falmaradvány emelkedik a lombok fölé. Mégis érdemes meglátogatni, hiszen pazar látvány nyílik innen a Hasznosi-víztározóra és a környező hegyekre, például Ágasvárra. Ráadásul a várhegy 3 hektáros területe természetes sziklakert, ahol kora tavasztól késő őszig rengeteg virág nyílik, de számos ritka növénytársulás, fűféle, fa- és cserjefaj is honos a meleg klímájú hegyoldalon.

Vállalkozóbb szellemű, tapasztalt turistáknak mindenképp ajánljuk, hogy folytassák útjukat a hosszabb lélegzetű zöld sáv jelzésen, amely vadregényes erdős szakasz utána a kék háromszög jelzésben folytatódik. Innen egy rövid, ám igencsak meredek kaptató után juthatnak fel az Ágasvár csúcsára. A már fentebb is említett, a Mátra nyugati részén elhelyezkedő Ágasvár - mely egyébként megközelíthető Mátraszentimre és Mátraszentistván felől is - 789 méteres csúcsán egykor erős vár állt, melynek mára alig maradtak látható nyomai. Építtetőjének nevét és a vár keletkezésének pontos idejét nem ismerjük. Első okleveles említése 1264-ben történik, mint V. István (IV. Béla fia) ifjabb király vára. A lakott területtől messze lévő erődítés fontossága hamarosan csökkent, majd megszűnt. A vár többé nem épült fel, de falainak romjai még a 19. század közepén is magasan álltak. Jelenleg már csak a terepalakulatokból vehetők ki a vár falai, elhelyezkedése, maradványai alig láthatóak. Ez okból kifolyólag Ágasvár nem feltétlenül a várromok szerelmeseinek, sokkal inkább a lenyűgöző panorámák kedvelőinek ajánlott. Többek véleménye szerint a Mátra egyik legfenségesebb kilátópontja nyílik e csúcsról.

Ehhez még ráadásként annyit tehetünk hozzá, hogy Ágasvár az amatőr csillagászok egyik kedvelt észlelőhelye is, még kisbolygót is neveztek el róla: a „111570 Ágasvár”-t!

Vissza

 

Aktuális híreink

Szűrőkamion volt Cégünknél

2024. július 25.

Hétfőn sikeresen lezajlott egészségügyi szűrőprogramunk! Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjának jóvoltából 75 kollégánk kapott átfogó képet egészségi állapotáról a K&V gyöngyösi telephelyén. 

Bővebben

K&V focicsapat

2024. július 23.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V frissen alakult céges labdarúgó csapatával máris részt vettünk az első megmérettetésen! Szombaton a “Segítsünk Levinek - Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Tornán” a Gyöngyösi Atlétikai Klub műfüves pályáin mérkőztünk meg 12 csapattal, és büszkén végeztünk a 8. helyen.

Bővebben

Új cégautót adtunk át

2024. július 15.

Múlt héten Simon János értékesítési menedzser kollégánk átvette új cégautóját, amely már a K&V új, szemet gyönyörködtető piros színét és megújult logóját viseli. Az autóátadásban Papp Norbert, a Renault Shick-R Kft. értékesítési vezetője segédkezett Az új autó nemcsak a K&V kiválóság iránt elkötelezettségét tükrözi, hanem összhangban áll a márkánk friss és dinamikus értékeivel is. Gratulálunk, János, kellemes és biztonságos utat kívánunk! 

Bővebben

Ismét D&B AAA minősítést kaptunk

2024. július 8.

Büszkén jelentjük, hogy pénzügyi mutatóink alapján idén is kiérdemeltük a pénzügyileg legstabilabb cégeknek járó AAA tanúsítványt a Dun & Bradstreet-től! Ez az elismerés megerősíti, hogy a K&V a legmegbízhatóbb vállalatok közé tartozik. Cégünk pénzügyi stabilitása kiemelkedő, és az alacsony fizetésképtelenségi valószínűség azt jelenti, hogy üzleti partnereink biztosak lehetnek benne: a K&V időben és megbízhatóan teljesíti pénzügyi kötelezettségeit.

Bővebben

ESG "jó gyakorlatok" előadás

2024. június 28.

Büszkeség számunkra, hogy ESG-szakértő kollégánk, Belkovics Anikó, meghívást kapott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy bemutassa cégünk legjobb gyakorlatait a témában.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - állatkert festés

2024. június 19.

Jó melegben és még jobb hangulatban telt a kedd délutánunk, amikor is a K&V kilenc lelkes munkatársa ecsetet ragadott, és újjávarázsolta a Gyöngyösi Állatkert megkopott kerítéseit. Ügyeskedéseinket lelkesen nyugtázta minden négylábú, szőrös, illetve tollas vagy éppen pikkelyes állatkert-lakó , így a "35 év, 35 jótett"-akciónk legújabb bevetése is sikerrel zárult.

Bővebben