Megosztás:

Úton Európában

2018. november 27.

Róma utolérhetetlensége és egyedi varázsa abban rejlik, hogy minden más városnál gazdagabb kulturális örökséggel büszkélkedhet. Hajdan az egész ókori világ egyesítője volt, a középkorban pedig az egyetemes keresztény kultúra központjává vált, és e megtisztelő szerepét azóta is méltóságteljesen és rendíthetetlenül őrzi. Ha Rómában járunk, nem véletlenül érezzük úgy, hogy időutazók vagyunk, ám egyúttal azt is, hogy ez a város szinte kitapintható módon él, pezseg, lüktet, jelenvalóbb és temperamentumosabb bárminél. Nem véletlenül érdemelte ki a metropoliszok közül egyedüliként az „örök jelzőt”…

A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szent Ágoston

Róma – Az örök város…

Három évezredes történelme alatt Róma annyi műkincset halmozott fel, hogy mind a mai napig nem sikerült valamennyit számítógépre katalogizálni. Ez a beszédes adat is igazolja, hogy reménytelen küldetés két oldalban összesűríteni bármit is a „városok városáról”, így nem is teszünk erre kísérletet. Ehelyett kiválasztottuk azt a tíz nevezetes látnivalót, amely megítélésünk szerint a leginkább meghatározza Róma karakterességét. Rendezőelvünk a kronológia lesz, elsőként az ókorhoz köthető látványosságokat mutatjuk be.
Kezdjük is „római vakációnkat” mindjárt az antik Róma ütőerének számító Forum Romanummal, melynek diadalívei és oszlopai között sétálgatva azokba az időkbe képzelhetjük magunkat vissza, amelyben Cicero, Caesar, vagy épp Cato élt. A még romjaiban is méltóságot árasztó hajdani hatalmi központra a jelenkorban a város mindenkori polgármesterének van a legpazarabb rálátása a Capitoliumon berendezett irodájából.
A Forum Romanumtól alig pár percnyi sétára helyezkedik el a 2007-ben a világ hét új csodája közé is beválasztott Amphiteatrum Flavium, vagy ismertebb nevén: Colosseum. Ókori elnevezése onnan ered, hogy Flavius Vespasianus császár rendelte el az anno mindössze 8 év alatt! elkészült gigantikus árkádos épület megalkotását. Közkeletűbb nevét minden valószínűség szerint a közelében korábban felállított, majd lebontott óriási, Nero császárt ábrázoló Colossus szoborról kapta. A grandiózus épület a maga korában látványos gladiátor- és állatviadalok színhelyéül szolgált és mintegy 80000 nézőt volt képes befogadni. Külön kiemelendő érdekesség, hogy a Colosseum fa padlózatát el lehetett távolítani majd az alsó cellákat vízzel megtöltve, miniatűr hajókkal tengeri csatákat tudtak rendezni, továbbá, hogy a negyedik, legfelső emeleten elhelyezett konzolok hatalmas rudakat tartottak, melyek segítségével az amfiteátrum arénáját óriási sátorral lehetett befedni, így esős időben is lehetett használni. Napjainkban a Colosseum érdekes módon a halálbüntetés elleni tiltakozás emlékműve. 1999 óta mindig zöld fényárban úszik, ha egy ország eltörli a legsúlyosabb büntetést. A grandiózus épületet érdemes éjszakai vezetés keretében bejárni, különösen egyedi hangulatot áraszt ilyenkor.
Róma ókorból fennmaradt építményei közül a legépebben a Pantheon vészelte át az évszázadok viharait, melynek kupolája a mérnöktudomány kiemelkedő csodája, mintául szolgált a Szent Péter bazilikához éppúgy, mint a firenzei dómhoz. A kupola 8,3 m átmérőjű oculusán napfényes időben a fénynyaláb szinte dicsfénybe vonja a belső teret, ám esős és havas időben is földöntúli hatást kelt. Különösen érdemes felkeresni pünkösd vasárnapkor, amikor rózsaszirmok hullnak a kupolából, illetve szentestén, amikor is galambokat röptetnek fel. Nem mellesleg, itt nyugszik Raffaello, a reneszánsz festőgéniusz, valamint az egységes Olaszország első királya, II. Viktor Emmanuel is.
A Bocca della Veritá vagyis az Igazság szája egy kerek, szintén az antik korból fennmaradt faragott kőkorong, amely a Santa Maria In Cosmedin templom előcsarnokában áll. A maszk egy folyóisten arca és egykoron a Cloaca Maxima, az ókori Róma legnagyobb szennyvízcsatornájának egyik fedele volt. Szája helyén egy lyuk tátong, amelybe az ember bedughatja a kezét, és ha hazudós – legalábbis a legenda szerint – a fej leharapja a végtagot. A maszk a Római vakáció című amerikai filmmel vált igazán híressé és népszerűvé, ahol Gregory Peck helyezi be kezét a szájba, majd eljátssza a rémült Audrey Hepburnnek, hogy a szobor leharapta azt.
A Bernini által tervezett Szent Péter téren álló ás az újkor hajnalán épült reneszánsz stílusú Szent Péter bazilika a világ legnagyobb ilyen jellegű építménye. Méretei elképesztők, belső terébe pl. elférne egész Sopron lakossága. Az épületen nem kisebb nagyság, mint Michelangelo hagyta ott kézjegyét, hiszen ő tervezte annak kupoláját, illetve itt található az egyetemes szobrászművészet talán leggyönyörűbb remekműve is, a Piéta, mely egyben Michelangelo egyetlen szignált alkotása. És ha már Michelangelo és Vatikán, természetesen Rómát egyszerűen tilos elhagyni úgy, hogy ne néztük volna meg a Sixtus-kápolnát, melynek 540 négyzetméter területű mennyezetfreskója a világ egyik leglenyűgözőbb képzőművészeti csodája és egyben világ legnagyobb ilyen jellegű alkotása.
A barokk kor legismertebb római alkotása nem épület, hanem szökőkút formájában gazdagítja a várost. Ez pedig nem más, mint Fellini Az édes élet című filmje által világhírűvé vált Fontana di Trevi. E monumentális ékszerdoboz Nicola Salvi tervei alapján épült, és 1762-re készült el, azóta többször is restaurálták, legutóbb 2014-15 között. A világ egyik leghíresebb, és legszebb szökőkútjába nap-nap után rengetegen dobnak aprópénzt, mivel a hiedelem szerint aki háttal, a bal válla felett a jobb kezével pénz dob a kútba, az visszatér Rómába. A pénzérmékből naponta kb. 3000 Euro gyűlik össze, amelyet a hatóságok a nap végén kiszednek és jótékonysági célokra fordítanak. (bár néhány ötletes tolvaj alkalmanként mágneseket használva próbál lopni belőle). A kút középpontjában Neptunus, a tengeristen áll egy hatalmas kagylón, két ló fölé magasodva, melyeket Tritonok vezetnek. Mint fentebb már említettük, a kutat Fellini La dolce vitája tette igazán világhírűvé. Marcello Mastroianni halálakor, 1996-ban lezárták, és fekete lepellel borították a Trevi-kutat, így tisztelegve a legendás olasz színész előtt.
Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a rómaiak egyik kedvenc találkahelye, az ún. Spanyol lépcső 138 lépcsőfokból áll és 1723-1725 között épült. Azért Spanyol lépcső a neve, mert itt volt a Szentszék spanyol nagykövetének rezidenciája, ma is itt található Spanyolország nagykövetsége. Létét nem kis mértékben mégis egy francia diplomatának, Étienne Gueffiernek köszönheti, aki 20 ezer scudit adományozott a megépítésére. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, sokszor szól itt gitárzene, emellett mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal. A lépcső az 1585-ben felszentelt Trintia dei Monti templomhoz vezet, mely előtt a Obelisco Sallustiano található, Róma számos egyiptomi obeliszkje közül az egyik, a lépcső alján pedig a hangulatos Piazza di Spagna tér látható.
Róma legforgalmasabb tere a Piazza Venezia. Itt található a II. Viktor Emmanuel emlékmű, mely fehér alakjával élesen emelkedik ki a térből. Az emlékmű építésének célja az volt, hogy jelképezze az olasz nemzeti egység megteremtésének (Risorgimento) dicsőségét. Az egyesült Olaszország első királyáról, II. Viktor Emmanuelről elnevezett emlékmű építésének munkálatait 1885-ben kezdték, de csak 40 év múlva fejezték be. Bár kompozíciójában, monumentalitásában, kétségtelenül sugallja az elérni kívánt hatást, de legfőbb hibája már eredetileg is az volt, hogy idehelyezték. Meghamisítja az egykori városképet, elzárja a Forumot és a Capitoliumot a központi tértől, ráül arra, s az egész város felett terpeszkedik. A rómaiak nincsenek is különösebben elragadtatva a szikrázóan fehér márvány építménytől, ezért számos gúnynevet leleményeskedtek ki rá az idők során. Nevezik Vittoriano-nak, Róma odvas fogának, esküvői tortának, írógépnek, Róma nyolcadik halmának (Róma a legendás hét dombra épült) sőt még Itália legnagyobb vizeldéjének is...
Tizedik nevezetességünk a jelenkorba visz és hamisítatlan római hangulatot kínál. Ez a Trastevere-negyed, melynek karizmatikussága mindenkit rabul ejt. Magával ragadó hely ez, a maga zegzugos kis utcáival, olaszos nyüzsgésével, mediterrán színeivel, illatorgiájával, hiszen egymást érik itt a kis kávézók, vendéglők. Ha az örök város esszenciáját keressük, ide érdemes beülni egy cappuccino-ra, egy pizzára, egy finom olasz fagyi vagy bor elfogyasztására, vagy épp egy bohém hangulatú éjszakai bulizásra…
Arrivederci Roma!

Vissza
Kapcsolódó anyagok
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 • Úton Európában
 •  

  Aktuális híreink

  K&V focicsapat

  2024. július 23.

  Büszkén jelentjük, hogy a K&V frissen alakult céges labdarúgó csapatával máris részt vettünk az első megmérettetésen! Szombaton a “Segítsünk Levinek - Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Tornán” a Gyöngyösi Atlétikai Klub műfüves pályáin mérkőztünk meg 12 csapattal, és büszkén végeztünk a 8. helyen.

  Bővebben

  Új cégautót adtunk át

  2024. július 15.

  Múlt héten Simon János értékesítési menedzser kollégánk átvette új cégautóját, amely már a K&V új, szemet gyönyörködtető piros színét és megújult logóját viseli. Az autóátadásban Papp Norbert, a Renault Shick-R Kft. értékesítési vezetője segédkezett Az új autó nemcsak a K&V kiválóság iránt elkötelezettségét tükrözi, hanem összhangban áll a márkánk friss és dinamikus értékeivel is. Gratulálunk, János, kellemes és biztonságos utat kívánunk! 

  Bővebben

  Ismét D&B AAA minősítést kaptunk

  2024. július 8.

  Büszkén jelentjük, hogy pénzügyi mutatóink alapján idén is kiérdemeltük a pénzügyileg legstabilabb cégeknek járó AAA tanúsítványt a Dun & Bradstreet-től! Ez az elismerés megerősíti, hogy a K&V a legmegbízhatóbb vállalatok közé tartozik. Cégünk pénzügyi stabilitása kiemelkedő, és az alacsony fizetésképtelenségi valószínűség azt jelenti, hogy üzleti partnereink biztosak lehetnek benne: a K&V időben és megbízhatóan teljesíti pénzügyi kötelezettségeit.

  Bővebben

  ESG "jó gyakorlatok" előadás

  2024. június 28.

  Büszkeség számunkra, hogy ESG-szakértő kollégánk, Belkovics Anikó, meghívást kapott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy bemutassa cégünk legjobb gyakorlatait a témában.

  Bővebben

  35 év 35 jócselekedet - állatkert festés

  2024. június 19.

  Jó melegben és még jobb hangulatban telt a kedd délutánunk, amikor is a K&V kilenc lelkes munkatársa ecsetet ragadott, és újjávarázsolta a Gyöngyösi Állatkert megkopott kerítéseit. Ügyeskedéseinket lelkesen nyugtázta minden négylábú, szőrös, illetve tollas vagy éppen pikkelyes állatkert-lakó , így a "35 év, 35 jótett"-akciónk legújabb bevetése is sikerrel zárult.

  Bővebben

  IRU diplomát kaptak gépkocsivezetőink

  2024. június 3.

  Június 1-jén Budapesten a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete átadta az IRU diplomákat.

  Bővebben