Megosztás:

"A keréktől a kamionig"- A nemzetközi árufuvarozás története 8. rész

2014. november 11.

A nagy földrajzi felfedezések kora

"Mercator movet mundi - A kereskedő mozgatja a világot"

Előző cikkünkben az ún. „virágzó középkor” került terítékre, azon belül is Velence nagy utazójával, Marco Polo-val jutottunk el képletesen a mesés Kínába. Mai témánk viszont csak annyiban kapcsolódik az előzőhöz, hogy annak „főhőse” is nagy valószínűséggel olasz származású lehetett és Polo híres útikönyve volt az egyik kedvenc olvasmánya. Ugyanakkor a 15. század végén újraegyesülő Spanyolország szolgálatában állt és végül teljesen ellenkező irányba jutott el, mint példaképe. A sors fintoraként nem volt tisztában azzal, hogy új földrészt fedezett fel, mint ahogy azzal sem, hogy nagyjából egységes historikusi álláspont szerint e cselekedetével a történelmi újkorba „vezette el” a világot. A sorsfordító dátum: 1492. A személy: Kolumbusz Kristóf.

Az „első fecskék” a nagy földrajzi felfedezéseket illetően azonban mégsem a spanyolok voltak, hanem szomszédjaik, a portugálok. Múlhatatlan érdeme volt mindebben Tengerész Henrik nevű királyi hercegüknek, aki saját akadémiát alapított, összegyűjtve kora minden fontos csillagászati, földrajzi, matematikai és technikai tudását a nagyobb léptékű tengeri utazásokhoz. Térképeket készíttetett, támaszkodott az új navigációs eszközökre (iránytű, asztrolábium, gnomon, kvadráns), új hajótípusokra (karavella), és ezzel Portugáliát tengeri nagyhatalommá tette. Nem véletlen, hogy az első jelentős felfedezések portugál hajósok nevéhez fűződnek. Gondoljunk csak a Jóreménység fokát elérő Bartolomeu Diazra, vagy az Afrika megkerülésével Indiába eljutó Vasco da Gama-ra.

1492. augusztus 3-án mégsem Portugália, hanem a mórok elűzésével újraegyesült Spanyolország uralkodóinak (Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd) támogatását élvezve indult el a későbbi Újvilágba minden idők leghíresebb utazója, Kolumbusz. Útja, annak szinte minden mozzanata mára történelem. A Santa Maria, Pinta és Nina nevű hajók végül 1492. október 12-én kötöttek ki Guanahani, későbbi nevén San Salvador szigetén. Közismert, hogy Kolumbusz még háromszor kelt át az óceánon az új földrész felé tartva, ám úgy halt meg, hogy mit sem tudott arról: nem Indiában van. Felismerte viszont Kolumbusz világhírű „bakiját” Amerigo Vespucci, a szintén spanyol szolgálatban álló és szintén olasz kortárs hajós. A „baki” következménye: az új földrészt nem Kolumbiának, hanem Amerikának nevezték el…

A Föld gömbölyű mivoltát igazoló legnagyobb hajós vállalkozás sem Kolumbusz nevéhez kötődik, hanem Fernando Magellánéhoz, hiszen ő hajózta a történelemben elsőként körül bolygónkat 1519-től 1522-ig tartó útja során. S bár ő maga életét vesztette a mai Fülöp-szigetek bennszülöttjeivel folytatott küzdelemben, ám egyik hajója szerencsésen visszatért Spanyolországba.

A fentebb említett híres vállalkozások nemcsak önmagukban lényegesek, hanem messze ható pozitív és negatív következményeiket illetően is. Ez utóbbiakat illetően először is: a későbbi spanyol hódítóknak köszönhetően virágzó ősi amerikai kultúrák (inka, azték, maja) tűntek el a semmibe. Majd felütötte fejét az ún. újkori rabszolga-kereskedelem. Az európaiak pedig rászoktak a dohányzásra…

Az érem másik oldalát illetően olyan kultúrnövényekkel gazdagodott Európa, mint a paprika, paradicsom, burgonya, kukorica...Mindeközben szorgosan áramlottak a nemesfémek is a „vén kontinensre”. De nem ezek voltak a hosszú távú, egész Európa és a világ jövőjét meghatározó következmények. Az újkori gyarmatosítási láz révén egyre kevesebb „sötét folt” maradt a térképen és létrejött az egész világot behálózó kereskedelem. Európai haszonélvezői mindennek azonban mégsem a spanyolok lettek, hanem a gyarmatosításba náluk jóval sikeresebben bekapcsolódó angolok és hollandok. Az öreg kontinens gazdasági és kereskedelmi szívverése pedig a Földközi-tengerről végképp áttevődött az Atlanti-óceánra, minek következtében olyan nagy kereskedővárosok indultak hanyatlásnak, mint Velence…

Hasonlóan sorsfordító eseményre majd a 18. század végén kerül sor az ipari forradalom révén, mely, a fentebbiek után nem meglepő módon Angliában bontakozott ki elsőként…

Utolsó cikkünkben az ipari forradalmak korába kalauzoljuk el Kedves Olvasóinkat!

Vissza

 

Aktuális híreink

Szűrőkamion volt Cégünknél

2024. július 25.

Hétfőn sikeresen lezajlott egészségügyi szűrőprogramunk! Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjának jóvoltából 75 kollégánk kapott átfogó képet egészségi állapotáról a K&V gyöngyösi telephelyén. 

Bővebben

K&V focicsapat

2024. július 23.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V frissen alakult céges labdarúgó csapatával máris részt vettünk az első megmérettetésen! Szombaton a “Segítsünk Levinek - Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Tornán” a Gyöngyösi Atlétikai Klub műfüves pályáin mérkőztünk meg 12 csapattal, és büszkén végeztünk a 8. helyen.

Bővebben

Új cégautót adtunk át

2024. július 15.

Múlt héten Simon János értékesítési menedzser kollégánk átvette új cégautóját, amely már a K&V új, szemet gyönyörködtető piros színét és megújult logóját viseli. Az autóátadásban Papp Norbert, a Renault Shick-R Kft. értékesítési vezetője segédkezett Az új autó nemcsak a K&V kiválóság iránt elkötelezettségét tükrözi, hanem összhangban áll a márkánk friss és dinamikus értékeivel is. Gratulálunk, János, kellemes és biztonságos utat kívánunk! 

Bővebben

Ismét D&B AAA minősítést kaptunk

2024. július 8.

Büszkén jelentjük, hogy pénzügyi mutatóink alapján idén is kiérdemeltük a pénzügyileg legstabilabb cégeknek járó AAA tanúsítványt a Dun & Bradstreet-től! Ez az elismerés megerősíti, hogy a K&V a legmegbízhatóbb vállalatok közé tartozik. Cégünk pénzügyi stabilitása kiemelkedő, és az alacsony fizetésképtelenségi valószínűség azt jelenti, hogy üzleti partnereink biztosak lehetnek benne: a K&V időben és megbízhatóan teljesíti pénzügyi kötelezettségeit.

Bővebben

ESG "jó gyakorlatok" előadás

2024. június 28.

Büszkeség számunkra, hogy ESG-szakértő kollégánk, Belkovics Anikó, meghívást kapott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy bemutassa cégünk legjobb gyakorlatait a témában.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - állatkert festés

2024. június 19.

Jó melegben és még jobb hangulatban telt a kedd délutánunk, amikor is a K&V kilenc lelkes munkatársa ecsetet ragadott, és újjávarázsolta a Gyöngyösi Állatkert megkopott kerítéseit. Ügyeskedéseinket lelkesen nyugtázta minden négylábú, szőrös, illetve tollas vagy éppen pikkelyes állatkert-lakó , így a "35 év, 35 jótett"-akciónk legújabb bevetése is sikerrel zárult.

Bővebben