Megosztás:

A Mátra rejtett kincsei

2017. szeptember 26.

A Mátra rejtett kincseit bemutató mini-sorozatunk ma egy olyan sétaútra ösztönzi Önöket, melynek végeredményeképp hazánk legnagyobb természetes zuhatagát csodálhatják meg! Kedves Olvasóinkat jelen alkalommal ugyanis arra invitáljuk, hogy kalandozzanak el velünk az Ilona-völgyi vízeséshez!

Mátra rejtett kincsei V. rész - Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése a Mátra egyik legvarázslatosabb részében, a Parádfürdőtől mindössze 5 km-re fekvő Ilona-völgyben található. Mivel az odavezető út gépkocsival a Szent István-kútig kényelmesen megközelíthető és ily módon lerövidíthető, onnan pedig mindössze 2 km-nyi a csodás vízeséshez vezető túraösvény, ezért ideális kirándulási célpont minden korosztály számára. A 10 méter magas zuhataghoz vezető sétaút hangulatos gesztenyefasorával, rétjeivel és különleges szépségű, gyönyörű erdejével maradandó élményt nyújt minden idetérő számára.

Az Ilona-völgyi vízesés, az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény végpontja, a tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve. Az itt lévő hegyek mintegy 40 millió évvel ezelőtt, az eocén korban lezajlott vulkáni működés során keletkeztek. A vulkáni kőzetek megszilárdulása után ércképző elemeket (réz, ólom, cink, arany, ezüst) tartalmazó oldatok járták át a kőzetek repedéseit, üregeit, ahol aztán megszilárdulva érctelepeket alkottak.

Parádfürdő keleti végénél, elhagyva az egykori Károlyi-kastély parkját, az ún. Rákóczi-fa nemrégiben sajnos kidőlt torzója mellől indulva közelíthetjük meg legkényelmesebben a vízesést. A legenda szerint 1710-ben II. Rákóczi Ferenc a Felvidékre tartva, e fához kötötte lovát. A Rákóczi-fa törzsének átmérője 9,5 méter, lombkoronája teljes pompájában 40 méter volt.

Egy nem messze lévő másik hatalmas tölgyfa tövében gondosan ápolt Mária-képoszlopot találunk, itt kicsit elidőzve folytathatjuk utunkat hangulatos réti környezet között, melyet 100 éves vadgesztenyékből és hársakból álló impozáns fasor övez. Elhagyva a Sándor-réti elágazást, betérve az erdőbe, a Szent István-csevice kerekes kútjáig jutunk, melyből kalcium-hidrokarbonátos vizet kóstolhatunk. A vasas-timsós vizet leginkább fürdőkúraként használják, és már Mária Terézia korában is ismerték jótékony hatását.

A kúttól balra tovább egy lélegzetelállítóan szép rét mellett haladunk el, majd az ún. várbükki elágazás után ismét bevezet az út az erdőbe, ahol a patak mentén fenséges bükkösben haladunk tovább a jól követhető zöld kör turistajelzésen.

A kényelmes, széles gyalogút szorosan a patak mellett vezet, majd egyre keskenyebbé és kövesebbé válva, kanyarogva kapaszkodik fel a vadregényes, sziklás völgyben egészen a vízesésig.

Még átkelünk egy kis oldalpatakon, majd egy kanyar után megpillanthatjuk az Ilona-völgyi vízesés függőleges vízsugarát. A Tőkés-kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád (606 m) és a Cserepes-tető (734 m) meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve érkezik a mélybe. Az Ilona-patak vize 10 méteres magasságból zúdul alá egy V alakú sziklahasadékon. Nyáron is nagyon látványos, de igazán eső után érdemes megnézni, mert akkor a sok csapadéktól megduzzadó patak még szebb látvány. Télen, a nagy hidegben befagy, ilyenkor jégcsapok garmadája lóg lefelé. A vízesés tehát minden évszakban kihagyhatatlan élménylehetőséget kínál!

 

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  •  

    Aktuális híreink

    Arculatváltás a K és V Kft-nél

    2024. április 24.

    A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

    Bővebben

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben