Megosztás:

A személyszállítás története

2019. május 30.

A személyszállítás történetével foglalkozó cikksorozatunk mostani és következő fejezetében az első ipari forradalom legjelentősebb találmányainak, a gőzhajónak és a gőzmozdonynak a felfedezéséről és hatásáról, valamint magyarországi vonatkozásairól tudhatnak meg kedves olvasóink érdekességeket. Mivel a feltalálás „rangelsősége” a gőzhajót illeti meg, mostani cikkünket e közlekedési eszköznek szenteljük. Tartsanak velünk!

Még szinte el sem kezdődött a francia forradalom, amikor az angolszász világot egy egészen másfajta „földrengés” érte el: az ipari forradalom, melynek motorját egy teljesen új energiaforrás indította be. Az emberiség évezredekig kétféle, szerkezeteket mozgató energiát ismert: a víz-és szélenergiát. 1769-ben azonban új korszak köszöntött be civilizációnk történetében, megjelent egy ekkor szabadalmaztatott hőerőgép: a modern kori gőzgép, amely átalakította a világot. Feltalálójában az egész világ James Wattot tiszteli, pedig nem ő készítette az első működőképes, iparilag használható gőzgépet, hanem Thomas Savery és Thomas Newcomen. James Watt „csupán” tökéletesítette azzal, hogy egy új, fontos részegységgel, a vízgőz lecsapására szolgáló gőzkondenzátorral látta el, amellyel a gép hatásfokát, gazdaságosságát növelte meg jelentősen.

A gőzgép diadalútjának első fontos állomása a gőzhajó megjelenésében érhető tetten. A dátum 1807, a feltaláló neve pedig Robert Fulton, amerikai festőművész. Ami Fulton pályafutását illeti, nem történt elírás, ugyanis eredetileg valóban festőművész volt, ám ifjú kora óta nagy rajongással viseltetett a mechanika iránt. Így történt, hogy festőtanoncként Londonban járva megismerkedett a korabeli gőzhajó-kísérletekkel: a gőzszivattyúval kifecskendezett vízsugaras és a lapátkerekes megoldásokkal. Hamarosan ő maga is kísérletekbe kezdett, s arra következtetett, hogy hatékonyabb lenne, ha több forgólapátot szerelne a hajótatra. 1803-ra Livingston párizsi amerikai követtel – akinek gőzhajó-monopóliuma volt New York állam területén – 20 méter hosszú, oldalsó lapátkerekű gőzhajót építettek a Szajnán, de az nem felelt meg a francia mérnökök elvárásainak. Fulton így hát visszautazott Amerikába, ahol megépítette Clermont névre keresztelt hajóját, amivel 1807-ben, 32 óra alatt sikeres utat tett meg a Hudson-folyón, a New York és Albany közötti 240 km-es szakaszon. Ezzel történelmet írt, bebizonyítva a gőzhajózás életképességét, mely igen gyorsan elterjedt, kezdetben csak Észak-Amerikában. Az első gőzhajó, amely 1819-ben átszelte az Atlanti-óceánt, a Savannah volt. A hajó az egy hónapig tartó út nagyobb részét még vitorlákkal tette meg, úgy vélték ugyanis, hogy fűtőanyaga, a szén, amit magával kell vinnie, erősen csökkenti a hajó hasznos terhelését és a gőzgép hosszú utakra nem alkalmas. Végül 1838-ban, egy másik hajóval versenyezve, az angol „Great Western-nek” 15 nap alatt sikerült átkelnie az óceánon. Ez vitte végleg diadalra a gőzhajózást.

Ami pedig hazánkat illeti, szégyenkezésre semmi okunk nincs, hiszen igen hamar sor került az új találmány itthoni debütálására, méghozzá 1817-ben, a Dunán. Ekkor tette meg ugyanis első próbaútját Bernhard Antal pécsi feltaláló Carolina névre keresztelt gőzhajója, melyet a Dráva menti Sellyén épített. A hajót először vontatóként akarták hasznosítani a Dunán, mivel azonban teljesítménye nem volt még elegendő e feladathoz, ezért végül személyszállításra használták Pest, Buda és Óbuda között. Az utasok a hajó vontatta uszályra szálltak fel és az együttes napi két menetet teljesített. A hazai gőzhajózásért azonban minden kétséget kizárólag Széchenyi István tette a legtöbbet, hiszen mind a Dunán, mind pedig a Tiszán ő indította el azokat a folyószabályozási munkálatokat, melyek elengedhetetlen feltételei voltak a hajózás fejlődésének. A Dunát illetően a következő lépés az Óbudai Hajógyár létrehozása volt. Az itt készített első gőzhajó 400 utas befogadására volt képes és az Árpád nevet kapta, építését pedig 1837 elején fejezték be. Hamarosan a Tiszán is megjelentek az első gőzhajók, de elterjedésükhöz nagyon jelentős folyószabályozási munkálatokra lett volna szükség. S bár Széchenyi az 1840-es évek közepén ezt el is kezdte szervezni, a tényleges munkálatokra csak a szabadságharc bukása után került sor. Ami pedig „a magyar tengert” illeti, itt is „a legnagyobb magyar” volt az, akinek kezdeményezésére elindult a balatoni gőzhajózás. Az első balatoni gőzhajó a Kisfaludy volt, melynek hajótestét az Óbudai Hajógyárban építették, és angol Penn-gyártmányú gőzgépe lapátkereket hajtott. A hajó először 1846. szeptember 21-én, Széchényi 55. születésnapján hagyta el a balatonfüredi kikötőt. I. osztályú termét Széchenyi feleségének ízlése szerint alakították ki: fehér és arany belső burkolattal, mahagóni oszlopokkal, tükrökkel díszítve. A Kisfaludy gőzösön két hajózási szakember teljesített szolgálatot: a kapitány és a gépész. A hajón belsejében pedig ebédlő, könyvtár, parkettás padló, párnázott ülések, fűthető szobák szolgálták az utazók kényelmét…

A következő alkalommal gőzhajóról gőzmozdonyra szállunk, hogy megismerkedjünk a 19. század legfontosabb találmányával. Tartsanak akkor is velünk!

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  •  

    Aktuális híreink

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben

    Szervizbővítés Cégünknél

    2024. március 25.

    A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

    Bővebben